We moeten zuinig zijn op elkaar

16 maart 2020, de intelligente lockdown gaat in. En in één klap wordt de zorg overbelast en ligt de economie op z’n gat. Iedereen wordt links- of rechtsom getroffen door het coronavirus. En iedereen moet er samen uit zien te komen.

Precies in de tijd dat wij bezig waren met het aanscherpen van onze dienstverlening en ons aanbod. Van BartN Trainingen naar gewoon BartN. Want alleen met trainingen kunnen we de kwaliteit van de zorg niet verbeteren. We werden ‘pre corona’ al gevraagd voor adviestrajecten over allerlei zorgonderwerpen binnen de organisatie, nu hebben we daar concrete trajecten voor gemaakt. Iets wat nu belangrijk is, meer dan ooit.

Stilzitten staat niet in ons woordenboek, desondanks hebben we besloten om onze fysieke trainingen niet in een online vorm te gieten. We konden simpelweg niet voor dezelfde kwaliteit en resultaat zorgen zoals tijdens een fysieke training. En laten we eerlijk zijn, welke zorgprofessional had de afgelopen maanden nou tijd om trainingen te volgen?

Het plan voor een ‘nieuw’ BartN lag op tafel en nieuwe materialen zijn ontwikkeld, we konden doorpakken. Maar we hebben gedaan wat veel belangrijker is: de zorg in. Heel ons team bestaat uit mensen die een achtergrond hebben in de zorg en gezien we de werkzaamheden voor BartN moesten staken, gingen we terug in allerlei facetten van de zorg. Zo konden wij onze bijdrage leveren aan de strijd tegen COVID-19.

Naast dat we dat allemaal heel mooi vinden om te kunnen doen, werd het belang van een goede organisatie achter de zorg ook pijnlijk duidelijker. Of je het nu hebt over ouderenzorg, gehandicaptenzorg, palliatieve zorg of geestelijke gezondheidszorg. Er is nog veel te winnen.

Ik hoop dat de overheid is wakker geschud en dat ze beseffen dat bezuinigen in de zorg niet ‘the way to go’ is. Naast dat de zorg van onschatbare waarde is voor cliënten, moet dat ook gelden voor de medewerkers. Zorg met het hart gaat twee kanten op.

Langzamerhand beginnen we collectief op te krabbelen en door onze ervaringen ‘op de vloer’ zijn we nog meer gebrand om de zorg te verbeteren. Het moge duidelijk zijn dat zorg niet alleen een vitaal beroep is in crisistijd, maar de ruggengraat van onze samenleving. En daar moeten we zuinig op zijn.

Ben jij een professional in de zorg en heb je de afgelopen tijd dingen meegemaakt waarover je van gedachten wil wisselen? Stuur me een mailtje. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laten we samen voor die wake-up call zorgen!

Sylvia Barten en heel het BartN team

Deel dit met je collega's:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp