Waarom je nu in moet zetten op de weerbaarheid van medewerkers

Het aantal verwarde mensen op straat neemt toe, allemaal met verschillende ziektebeelden. De oorzaak? Onder andere de onderbezetting bij psychiatrische instellingen. Het straatbeeld en de maatschappij is hierdoor aan het veranderen. Voor hulpverleners in alle vormen en maten is het noodzakelijk om hier kennis van te hebben en goed naar te kunnen handelen.

Herkennen en handelen

Als hulpverlener op straat (zoals politie, ambulancebroeders, beveiligers, maatschappelijk werkers, etc.) kom je vaak in aanraking met verwarde mensen en hun problematieken. Vaker dan met de ‘normale’ burger. Ziektebeelden herkennen en daarnaar kunnen handelen is daarom essentieel. Alleen niet makkelijk.

Ieder ziektebeeld vergt een andere aanpak en een andere benaderingswijze. Er zijn inmiddels zoveel ziektebeelden te herkennen op straat met allemaal andere kenmerken, dat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Laat staan om de correcte benaderingswijze te hanteren.

Weerbaarheid: de essentie

Een veelvoorkomende misvatting over weerbaarheid is dat het gaat over zelfverdediging tijdens escalaties. Dat is deels waar. Maar het deëscaleren van spannende situaties is de kern van weerbaarheid. Voorkomen is beter dan genezen.

Dat geldt ook voor de hulpverleners op straat. Kun je door een juiste benadering een goed gesprek voeren met een verward persoon, los je veel meer op dan dat er geweld gebruikt wordt en een noodsituatie ontstaat. Maar dat is vaak wel de realiteit, niet door onkunde – maar door gebrek aan kennis over ziektebeelden en benaderingswijzen.

Hoe wel dan?

Weerbaarheid is een vast element in veel opleidingen tot hulpverlener, maar constant de theorie induiken resulteert niet per se in een betere weerbaarheid. Sterker nog: weerbaarheid valt bijna niet uit een boekje te leren.

“Theorie over ziektebeelden is belangrijk, maar op het moment suprême moet je er ook naar kunnen handelen.”

Praktijkervaring is het belangrijkste. Daarom bieden wij een weerbaarheidstraining aan die zich vooral richt op de praktische kant van het verhaal. Onze trainers Dirk Barten en Yolanda van Grieken hebben beiden ontzettend veel ervaring in de psychiatrie en zetten in op de praktische kant van weerbaarheid. Meer over lezen? Dat doe je hier!

Deel dit met je collega's:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp