PDL Training

Het valt niet mee om te zorgen voor mensen die chronisch passief leven. Wassen, aankleden en verplaatsen vraagt veel kracht en tijd van de zorgverleners. Dit omdat de cliënt niet actief kan meewerken en er door de passiviteit vaak afweerspanning ontstaat. Bovendien kunnen sommige cliënten niet of nauwelijks meer aangeven waaraan ze behoefte hebben.

De traditionele zorgbenadering van Activering van het dagelijks leven (ADL) schiet dan tekort. Heel onbevredigend voor de cliënt, én voor de zorgverlener. ADL staat tegenover PDL (Passiviteiten van het dagelijks leven). Deze vorm van zorgverlening is bedoeld voor mensen die in grote mate (al dan niet volledig) afhankelijk zijn van hun zorgverlener.

Samen een nieuwe weg in slaan

Een andere manier van zorgen

Trainingen PDL Pasiviteiten Dagelijks Leven
PDL is een manier van zorgen voor mensen die niet meer tot activiteit in staat zijn. Je leert omgaan met de passiviteit van de cliënt en verlegt de aandacht naar het wegnemen van zelfzorg tekorten. PDL verzorging voor passieve mensen is een verzameling handelingen, hulpmiddelen en maatregelen die helpen ontspannen en complicaties als decubitus en contracturen voorkomen of verminderen. Het resultaat is meer kwaliteit van leven en meer lichaamsbeleving voor de cliënt. PDL verzorging voor passieve mensen is toepasbaar in alle dagelijkse zorgsituaties, zowel binnen zorgorganisaties als thuis. PDL dient namelijk te worden verricht door professionele zorgverleners, die zelfzorgactiviteiten van een persoon zullen waarnemen binnen het dagelijks leven. Het doel voor de cliënt is stabilisatie, het benutten van restcapaciteit en het leren leven met beperkingen. Kijk ook op onze website van PDL Expertise-Centrum van BartN Trainingen

Wat leer je tijdens onze PDL-trainingen?

Liefdevolle zorg voor de cliënt en voor jou

Wat kan er met PDL bereikt worden?

Aan de hand van PDL kan een persoon op liefdevolle wijze ondersteund worden. Met deze methode wordt een band opgebouwd met de cliënt en leer je de persoon beter kennen. Het verandert de manier waarop je tegen het verzorgen van personen aankijkt en maakt het in sommige gevallen minder tot een strijd. PDL is belonend, in de zin dat een glimlach op het gezicht van je cliënt jou ook gelukkig zal maken. Het is dan ook niet voor niets een vorm van belevingsgerichte zorg genoemd.

Voor ieder wat wils

Onze PDL Trainingen

Voor als je met cliënten werkt die een grote of volledige zorgafhankelijkheid hebben. Benieuwd naar de aanpak volgens de Passiviteit Dagelijks Leven-methode? Dan ben je hier aan het juiste adres! Dankzij deze – door Stichting PDL – geaccrediteerde training, leer je in 10 dagdelen (5 dagen) wat de PDL-methode inhoudt.

Wat je leert

 • Hoe je moet handelen in geval van spanning of spasticiteit bij de cliënt.
 • Hoe je een cliënt het beste – respectvol – benadert.
 • Hoe je onrust en angst bij de cliënt wegneemt.
 • Hoe je specifieke voorzieningen als dynamische lig- en zitmiddelen, ergonomische kleding en hoogwaardig transferapparatuur toepast.
 • Hoe je verkrampte ledematen en doorliggen voorkomt.
 • Hoe je passiviteitsproblematiek multidisciplinair aanpakt.
 • De werking van het brein en gedrag.


Studiebelasting

10 dagdelen a 3 uur.

Voor wie

Voor verzorgenden, verpleegkundigen en paramedici zoals bijvoorbeeld fysio- en ergotherapeuten.

Accreditatie/Certificaat

Certificaat van Stichting PDL.
V&VN zorgprofessionals 52 punten
ADAP oefen- en ergotherapeut 49,5 punten.
KNGF fysiotherapeut 48 punten.

Wanneer in 2023.

Groep 2
Dag 1 Vrijdag 13 oktober    
Dag 2 Vrijdag 3 november  
Dag 3 Vrijdag 17 november 
Dag 4 Vrijdag 1 december  
Dag 5 Vrijdag 15 december 
ZIT VOL
Wanneer in 2024

Groep 1
woensdag 14 februari
vrijdag 1 maart
vrijdag 15 maart
vrijdag 29 maart
vrijdag 12 april

Aanmelden voor groep 1 2024  klik hier

Waar
Haarlemmerstraat 5
2181HA Hillegom

De kosten zijn voor de open inschrijving € 1.065,–  per deelnemer. Dit is inclusief btw, locatie,  begeleiding door 2 trainers (bij 8 deelnemers en meer), reader, startbijeenkomst, lesdagen (tien dagdelen), verwerkingsopdrachten, accreditatie kosten, lunch, koffie en thee.

Voor incompany kunt een offerte aanvragen.

Voor als je met cliënten werkt die een grote of volledige zorgafhankelijkheid hebben. Benieuwd naar de aanpak volgens de Passiviteit Dagelijks Leven-methode? Dan ben je hier aan het juiste adres! Dankzij deze – door Stichting PDL – geaccrediteerde training, leer je in 12 modules wat de PDL-methode inhoudt.

Wat je leert

 • Hoe je moet handelen in geval van spanning of spasticiteit bij de cliënt.
 • Hoe je een cliënt het beste – respectvol – benadert.
 • Hoe je onrust en angst bij de cliënt wegneemt.
 • Hoe je specifieke voorzieningen als dynamische lig- en zitmiddelen, ergonomische kleding en hoogwaardig transferapparatuur toepast.
 • Hoe je verkrampte ledematen en doorliggen voorkomt.
 • Hoe je passiviteitsproblematiek multidisciplinair aanpakt.
 • De werking van het brein en gedrag.


Studiebelasting

Thuisstudie maximaal 20 uur.
Vaardigheidslessen 20 uur

Voor wie

Voor verzorgenden, verpleegkundigen en paramedici zoals bijvoorbeeld fysio- en ergotherapeuten.

Accreditatie/Certificaat

Certificaat van Stichting PDL.
V&VN verzorgende/verpleegkundige 53 punten.
ADAP oefen- en ergotherapeut 41,5 punten.

Wanneer in 2024
nader te bepalen
Kosten
De kosten voor de open inschrijving zijn € 1.065,–  per deelnemer. Dit is inclusief btw, locatie, Blended Learning, begeleiding door gecetificeerde trainer(s), reader, startbijeenkomst, lesdagen (vijf dagdelen), verwerkingsopdrachten, accreditatiekosten, lunch, koffie en thee. 
De kosten voor incompany is op offerte op te vragen per deelnemer (minimaal 9 deelnemers). Dit is inclusief btw, reistijd, Blended Learning, begeleiding door 2 trainers, reader, startbijeenkomst, lesdagen (vijf dagdelen), verwerkingsopdrachten.

Zorg heeft vaak als doel genezen. Maar wat nou als een cliënt iets niet meer kan en ook niet meer zal kunnen? Dan moet zorgcomfort op de eerste plaats komen. PDL is een zorgmethode die letterlijk aan het bed van de passieve cliënt is ontstaan.

Uitgaan van wensen en beleving van de cliënt, omgaan met beperkingen waar geen herstel mogelijk is en het maximaal gebruiken van de restcapaciteit van de cliënt. Met een zo comfortabel mogelijk leven als doel. Daar staat PDL voor. De vervolgtraining PDL Coach is voor iedereen die binnen de eigen organisatie de PDL methode verder uit wil dragen, maar het daarbij nog aan leservaring ontbreekt.

Cursus dag 1

Dag 1 bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Aan de hand van afwisselende werkvormen vullen we dit in. De inhoud van de dagen bestaat uit:

 • Opfrissen van de visie en basis van PDL
 • Trainen en coachen on the job in PDL


Cursus dag 2

Deze dag staat in het teken van het verder verdiepen in het PDL coachen on the job. De dag bestaat vooral uit praktisch oefenen en elkaar beoordelen. Het video materiaal vanuit de praktijkopdracht wordt getoond en er zal een plan van aanpak opgesteld worden op welke manier PDL vorm gegeven kan worden binnen de organisatie.

Praktijkcomponent

Door middel van een praktijkopdracht gaat de deelnemer op een woning / afdeling gericht met PDL aan de slag zoals;

 • Informeer teamleden over PDL en maak hierbij gebruik van de leervormen die je tijdens dag 1 hebt geleerd.
 • Leg de informatiebijeenkomst vast door middel van video interventie. Tijdens dagdeel 2 zullen we gezamenlijk beoordelen wat goed is gegaan en wat mogelijk anders had gekund. Hiermee kunnen we verder oefenen tijdens dagdeel 2.

Studiebelasting

Thuisstudie inclusief praktijkcomponent 6 uur.
Vaardigheidstraining 12 uur.

Voor wie

Deelnemers die de PDL training succesvol hebben afgerond en graag hun kennis willen overdragen in de organisatie.

Accreditatie/Certificaat

Certificaat van BartN Trainingen.
V&VN 16 punten.
Verpleegkundig Specialisten 12 punten
ADAP Ergo- en Oefentherapeut 16,5 punten.

Datum 2024 Haarlemmerstraat 5 Hillegom
maandag 4 dec en maandag 15 januari.
Inschrijven kan via deze link

Kosten

€ 685,- per deelnemer, dit is inclusief btw, reader, lunch, koffie en thee, accreditatiekosten en een certificaat van BartN Trainingen.

Tijdens de vaardigheidstraining zoomen we in op de competenties die je als ‘helpende’ nodig hebt, om uitstekende zorg te kunnen verlenen aan passieve cliënten.

De competenties:

Voor deze training zijn er twee competenties geformuleerd:

 • Je kunt PDL-vaardigheden toepassen om het zorgplan van bewoners – waarbij er sprake is van (ernstige) passiviteit – uitstekend te kunnen uitvoeren. Op het gebied van de volgende PDL-factoren:
  • Gewassen worden
  • Gekleed worden
  • Verschoond worden
 • Je kunt de PDL-benaderingswijze in verschillende zorgsituaties uitvoeren, zoals bij de PDL-factor gevoed worden en verplaatst worden.


Wat omvat het:

 • Thuisstudie en thuisopdrachten
 • Drie dagdelen vaardigheidstraining door PDL-gecertificeerde docent
 • Vaardigheidstoets in de praktijk voor het onderdeel wassen en kleden volgens de PDL-methodiek.
 • Certificaat van BartN Trainingen.


Voor wie

Voor helpenden niveau 2.

Studiebelasting

Thuisstudie 2 uur
Vaardigheidstraining 12 uur

Kosten

Incompany op basis van offerte.

De inhoud van de scholing richt zich op het uitdiepen van paratonie. Er wordt dieper ingegaan op kennis over paratonie, verschillende interventies (meetinstrumenten) die ingezet kunnen worden en de verschillende rollen als behandelaar en coach bij paratonie.

Doelgroep:
Paramedici die de basisscholing PDL training succesvol hebben afgerond en zich verder willen verdiepen in paratonie.

Doelstelling van de lesdag:
De deelnemer is op de hoogte wat paratonie inhoudt, kan dit diagnosticeren en hier verschillende interventies op toepassen.

Accreditatie/Certificaat
De scholing PDL Verdieping en paratonie is geaccrediteerd voor 6 punten, voor het register KNGF voor zowel algemeen fysiotherapeut als die voor geriatrie fysiotherapeut.
Certificaat BartN Trainingen.

Kosten

Incompany offerte aanvragen.
De prijs is inclusief btw, reader, koffie en thee, accreditatiekosten en een certificaat van BartN Trainingen.

Voor als jij het meeste uit de zorg wil halen.

Meer informatie?

Regelmatig organiseren we open inschrijf trainingen, voor zorgmedewerkers die hun opleidingsbudget goed willen besteden, neem contact met ons op via onderstaande formulier.
Of vul het aanmeldformulier in dan krijg binnen 3 werkdagen een reactie.

 

Dit levert het op:

Wil je meer informatie over een incompany PDL training of de eerstvolgende open inschrijf trainingen? Vul het formulier in en we nemen binnen drie werkdagen contact met je op.