Een zorgtraining volgen: wat kies je?

Welke zorg training moet ik volgen? Welke vorm moet de training hebben? Kan ik een zorg training voor teams volgen? Als zorgverlener ben je verplicht om deskundig te zijn en te blijven. Daarom is het belangrijk om te weten waarin je jezelf moet specialiseren om daadwerkelijk de best mogelijke zorg te verlenen. Met dit stappenplan hopen we jou daarmee verder te helpen!

Stap 1: welk onderwerp past bij jou en bij je vakgebied?

Als je in de psychiatrie werkt is het niet per se handig om een training te volgen die gaat over ouderenzorg. Ook al vind je dat onderwerp heel interessant, je kunt er vanuit gaan dat een dergelijke training niet goedgekeurd wordt door je zorgmanager. Bekijk dus binnen je vakgebied welke onderwerpen je interessant vindt en hoe je daarmee beter wordt in je werk!

Stap 2: observeer de werkvloer en praat met elkaar.

Als je in de zorg of publieke sector werkt, dan staat een ding vast: je doet het met je hart. En een keuze voor een training maak je (hopelijk) ook op die manier. Alleen jouw hart is jouw hart. Niet die van iemand anders, niet die van je hele team. Het is daarom goed om te kijken of jouw trainingsbehoefte aansluit op wat er op de werkvloer gebeurt.

Alleen dat is nog niet zo makkelijk. Vaak zijn er ergernissen in het team die men niet graag naar elkaar uitspreekt. En dan is het lastig om rugdekking te krijgen van meerdere collega’s om een probleem aan te stippen en er iets mee te doen. Tip: gaan er dingen fout op de werkvloer, laat iedereen dan een briefje maken met daarop wat er fout gaat. Zónder persoonlijk te worden. Aan het einde van het overleg verzamel jij alle briefjes en ga je kijken wat de meest genoemde uitdagingen zijn.

Stap 3: de onderliggende vraag naar boven halen.

In de vorige stap beschreven we dat het een goed idee is om te inventariseren waar de teambehoefte ligt. Alleen dan ben je er nog niet. Werk je veel met verwarde mensen en is het algemene probleem dat cliënten/mensen niet worden aangesproken op hun gedrag? Dan is angst en een onveilig gevoel vaak de onderliggende stroom. Een vraag die daarbij kan horen is dan ‘Hoe verhoog ik mijn fysieke en verbale weerbaarheid?’. Beredeneer je terug vanuit de dingen die zijn opgeschreven door het team en koppel je dat terug aan je team, dan wordt je voorstel eerder erkent door het team dan dat je het rauw op het bord legt.

Stap 4: zoek een training die bij jou en/of je team past.

Als team zijnde ken je elkaar vaak goed, vooral als je vaak in nijpende situaties zit waarbij je toch op elkaar moet vertrouwen. Een team dat elkaar goed kent, weet ook wat voor training het beste kan passen. Zijn jullie bijvoorbeeld heel praktisch ingesteld, dan is het misschien niet handig om een theoretisch opgezette training te volgen.

Het ding met trainingen die geaccrediteerd zijn (waarmee je dus je punten kunt behalen) is dat ze moeten voldoen aan de eisen van accreditatieorganisaties. Dat zijn onder andere eisen aan de inhoud van de trainingen. Soms vind je direct een training die past, soms is een programma op maat beter.

Stap 5: vertrouw op je oordeel.

Als je hebt geluisterd naar je team en naar jezelf, dan zit je goed. Kies de organisatie, de training en de vorm (standaard of op maat) die bij jou en je team past en ga ervoor. Een goede training samenstellen begint altijd bij het luisteren naar de behoefte die er is in je team. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, neem gerust contact met ons op.

Deel dit met je collega's:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp